index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva /2/

U Splitu obilježen Dan antifašističke borbe Republike Hrvatske

Povodom Dana antifašističke borbe Republike Hrvatske danas je u organizaciji Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije održan prigodni program u Muzeju grada Splita.

2019_06_21_Lovrinac 03.jpg Svečanosti je prethodilo polaganje vijenaca na Gradskom groblju Lovrinac pred Spomen kosturnicom pripadnicima NOB-a, na Groblju branitelja Domovinskog rata, te pred Središnjim križem. Vijence su položili predstavnici Grada i Županije, te Udruge antifašista i antifašističkih  boraca grada Split i Hrvatske ratne mornarice. 2019_06_21_Županija 03.jpgKod Spomen ploče poginulim Bošnjacima-muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu glavni splitski imam Vahid ef. Hadžić održao je kratku molitvu. Izaslanstva su položila vijence i na Spomen obilježju zatvaranim, prognanim, mučenim i strijeljanim ispred zgrade Splitsko-dalmatinske županije.

2019_06_21_Muzej grada Splita 02.jpgNa središnjoj svečanosti u Muzeju grada Splita u nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Igora Stanišića, predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara, rektora Sveučilišta Dragana Ljutića, ravnatelja KBC-a Julija Meštrovića, predstavnike policije i HRM-a te vjerskih i nacionalnih manjina, prigodna obraćanja imali su predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata antifašista i član predsjedništva Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita, Ranko Britvić, zamjenica gradonačelnika, Jelena Hrgović Tomaš i zamjenik župana Luka Brčić.

„Neki žele izblijediti uspomenu na stara vremena, ali mi to ne damo.“, poručio je u svom podužem obraćanju Ranko Britvić. Nabrojao je niz imena mladosti iz Splita i šire okolice koji su pali za slobodu, te je ustvrdio da je žalosno da ni 50 metara ulice u gradu ne nosi spomen na ono što su nam dali.

2019_06_21_Muzej grada Splita 05.jpg„Dan antifašističke borbe jedan je od četiri najvažnija praznika koji čine temelj hrvatske neovisnosti i suvremene. „ poručila je u svom prigodnom obraćanju zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, a zamjenik župana Luka Brčić poručio je da sudionici NOR-a nisu bili zadojeni ideologijom već otporom fašizmu i nacizmu koji su ih htjeli istjerati s ovih prostora. Svečanost u Muzeju grada Splita je popratila klapa Ježinac koja je otpjevala dvije poznate pjesme hrvatskih partizana „Marjane, Marjane“ i „Oj Mosore“.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba