index
naslovnica.gif
Grad Split
Gradonačelnik
Akti gradonačelnika
Gradsko vijeće
Pravo na pristup informacijama
Savjetovanje s javnošću
Zaštita osobnih podataka
Službeni glasnik
Telefonski imenik gradske uprave
Otpad nije smeće!
Gradsko oko
Kulturna strategija grada Splita
Strategija Urbane aglomeracije Split
Karepovac
Izbori za članove vijeća GK i MO 2018.
Arhiva vijestimain_galerija

Otvorena Međunarodna konferencija o integriranom urbanom razvoju

U Domu mladih danas je otvorena Međunarodna konferencija o integriranom urbanom razvoju i placemakingu koja je okupila predstavnike brojnih hrvatskih gradova, kao i domaće i međunarodne stručnjake iz područja urbanog planiranja.

udruga gradova.jpg Sudionike skupa u ime gradonačelnika Andre Krstulovića Opare pozdravio je Krešimir Budiša, gradonačelnikov savjetnik za razvoj grada i europske fondove. Govoreći o novom razvojnom zamahu grada pod Marjanom, Budiša je apostrofirao projekte urbane revitalizacije Kopilice i Istočne obale, kao i važnost participacije javnosti u osmišljavanju urbanog života.

„Ističem naš showroom na Kopilici koji je u Hrvatskoj jedinstveni model komuniciranja prema javnosti i otvorenosti prema građanima u sklopu razvojnog projekta „Split united“. Putem showrooma javnost smo detaljno upoznali s planovima urbane revitalizacije Kopilice i Istočne obale. Javna rasprava je trajala 5 mjeseci. Pristigla su 22 komentara na predstavljeni Master plan studije, a koji će biti uzeti u obzir. Sada nam slijedi eventualno revidiranje i usvajanje poslovnog plana“, kazao je, među ostalim, savjetnik Budiša. Željko Turk, predsjednik Udruge gradova koja okuplja 126 hrvatskih gradova, istaknuo je kako konferencija u Splitu može dati odgovore na izazove integriranog razvoj gradova na postulatima održivog razvoja. Državni tajnik Ministarstva graditeljstva Željko Uhlir naveo je kako je Split idealno mjesto za održavanje međunarodnog skupa o urbanom razvoju i kreiranju prostora. Glavna funkcija jednog grada je da u njemu građani ispunjavaju svoje društvene, kulturne i druge potrebe, poručio je Uhlir. Cilj ove konferencije je prijenos znanja, iskustva i svijesti o metodologiji i primjerima dobrih praksi upravljanja gradova i očuvanju javnih prostora kao vrijednog i nužnog preduvjeta za kvalitetan gradski život. Tijekom dva dana na konferenciji će sudjelovati 50 panelista i voditelja radionica iz 11 zemalja (Austrija, Irska, Italija, Mađarska, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska, Srbija i Hrvatska).

Udruga gradova 1.jpg

Print
   
20. kolovoza 2019.
2019_08_20_SC_xSTatic 01.jpg

U Beton kinu najavljen “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje 2019.“

Ovogodišnje izdanje gradskog projekta “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“ koje će se održati od 28. do 31. kolovoza predstavljeno je danas na konferenciji za medije održanoj u Beton kinu Doma mladih.

   
20. kolovoza 2019.
2109_08_20_Potpisivanje B.jpg

Započela druga faza sanacije Park šume Marjan

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara i ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta dr.sc. Sanja Perić potpisali su danas u Gradskoj upravi Sporazum o znanstveno-istraživačkoj i stručnoj suradnji na području zaštite i razvoja Park šume Marjan.

   
20. kolovoza 2019.
2019_02_26_Marjan.jpg

Gradonačelnik nije lagao

Budući da su u članku objavljenom na Dalmatinskom portalu pod naslovom „ZAŠTO JE LAGAO? Krstulović Opara o zaštiti Marjana jedno govori, a drugo čini“, dana 20.8.2019. iznesene neistine te se bezobraznim i neodgovornim konstrukcijama pokušalo građane dovesti u zabludu prisiljeni smo reagirati i istaknuti da je Grad Split obavio sve što je u njegovoj moći za upis posebnog pravnog režima Park šume Marjan, točno redoslijedom i načinom kako je gradonačelnik iznio na Tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Splita 29.7.2019. godine, za što je dostupan i stenogram.

   
14. kolovoza 2019.
2019_08_14_Procesija 2017.jpg

Poseban režim prometa za vrijeme procesije Gospi od Pojišana

Na blagdan Velike Gospe, u četvrtak 15. kolovoza 2019. godine za sav promet bit će zatvorene Zvonimirova i Pojišanska ulica za vrijeme trajanja procesije. Svečana zavjetna procesija za Gospinom slikom kreće u 18 sati od splitske katedrale ulicama Hrvojevom, Kralja Zvonimira, Pojišanskom do svetišta Gospe od Pojišana.

   
14. kolovoza 2019.
2019_08_14_Inteligentni prometni sustav.jpg

Grad priprema uvođenje inteligentnog transportnog sustava

Grad Split ugovorio je s Prometnim fakultetom u Zagrebu izradu Idejne studije uvođenja inteligentnih transportnih sustava – ITS – kojeg će prijaviti na poziv namijenjen za financiranje projekata Urbane aglomeracije Split financiranih iz ITU mehanizma. Za ovaj projekt kroz ITU mehanizam trenutno na raspolaganju Grad ima oko 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a Idejno rješenje Prometnog fakulteta donijet će stvarnu procjenu vrijednosti.

   
12. kolovoza 2019.
2019_08_12_Talj_brod 01.jpg

Hrgović Tomaš izrazila dobrodošlicu posadi „Palinura“

Zamjenica splitskog gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš primila je danas kapetana Antonia De Natalea, zapovjednika talijanskog školskog jedrenjaka „Palinuro“ koji se nalazi u posjeti gradu Splitu i Hrvatskoj ratnoj mornarici. Cjelokupnoj posadi broda zamjenica gradonačelnika izrazila je dobrodošlicu u grad podno Marjana.

   
8. kolovoza 2019.
2019_08_08_Mertojak.jpg

Grad u sportska igrališta ulaže pet milijuna kuna

Radovi na izgradnji i uređenju sportskih igrališta u Splitu koje financira Grad proračunskim sredstvima u punom su jeku. Neka od njih već su u funkciji, na radost djece i brojnih rekreativaca.

   
7. kolovoza 2019.
2019_07_11_opara-franković.jpg

GRADONAČELNIK SPLITA I GRADONAČELNIK DUBROVNIKA UPUTILI PRIJEDLOG IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O PRIJEVOZU U CESTOVNOM PROMETU MINISTARSTVU I VLADI: Ustrajat ćemo na izmjenama Zakona koji smanjuje kvalitetu života Splićana i Dubrovčana

Nakon nekoliko radnih sastanaka koje su u Dubrovniku i Splitu u proteklom razdoblju održali na temu izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, gradonačelnici Andro Krstulović Opara i Mato Franković uputili su dopis ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću te predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću.

   
5. kolovoza 2019.
2019_08_05_Vijenci A.jpg

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANNITELJA SVEČANO PROSLAVLJEN U SPLITU

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Lovrincu - kod središnjeg križa, na Groblju branitelja te kod spomen obilježja poginulim Bošnjacima braniteljima u Domovinskom ratu,...

   
2. kolovoza 2019.
2019_08_02_ Jvp_kolektivni A.jpg

Potpisan novi Kolektivni ugovor za splitske vatrogasce

Novi Kolektivni ugovor za radnike Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita potpisali su danas gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zapovjednik JVP Ivan Kovačević, predsjednik Sindikata profesionalnih vatrogasaca Splita Nikica Bota te Zoran Ružić povjerenik za HUS-Nezavisni sindikat Brodosplit.

   
2. kolovoza 2019.
2019_08_02_Oluja A.jpg

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Splitu

Grad Split i Koordinacija braniteljskih udruga organiziraju proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 4. i 5. kolovoza 2019. godine.

   
1. kolovoza 2019.
2019_08_01_energetska-obnova.jpg

Objavljeni otvoreni postupci javne nabave za izvođenje radova energetske obnove OŠ Skalice i DV Latica

U sklopu projekata energetske obnove pet splitskih osnovnih škola i dječjih vrtića (OŠ Mertojak, Skalice i Pojišan te DV Mandalina i Latica), u Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljene su javne nabave za izvođenje radova na osnovnoj školi Skalice i dječjem vrtiću Latica. Procijenjena vrijednost nabave za OŠ Skalice iznosi 3.433.532,00 kn bez PDV-a, dok se vrijednost radova na DV Latica procjenjuje na 746.960,00 kn bez PDV-a.

   
31. srpnja 2019.
2019_08_01_Autobusi A.jpg

Potpisan ugovor za još osam novih autobusa

Direktor Prometa Split d.o.o. Miroslav Delić i direktor tvrtke Autobus d.o.o. Robert Vrhovski potpisali su danas ugovor o nabavi osam IVECO autobusa koji bi na gradske ulice trebali stići do Sudamje 2020. godine.

   
31. srpnja 2019.
2019_07_31_Izložba 01.jpg

UNESCO 40: “Život je jedini koji će za 10 godina pokazati jesmo li bili uspješni svi zajedno“

Večeras je u Staroj gradskoj vijećnici otvorena multimedijalna izložba UNESCO 40 autora Ivana Perića, a prikazuje 14 radova mladih medijskih umjetnika.

   
31. srpnja 2019.
2019_07_31_Autobusi.jpg

Stižu novi autobusi

Prvih 14 autobusa za Promet stiglo je u Dugopolje, u servisni centar MAN-a. Nabavljeni su u sklopu projekta “No regret” i potpuno su financirani sredstvima Europske unije.

   
26. srpnja 2019.
2019_07_26_Moj zlatni Split 02.jpg

Starta projekt Grada Splita za splitske umirovljenike u zlatnom dobu - Moj zlatni Split

U splitskoj gradskoj upravi danas je održana prezentacija projekta Moj zlatni Split, a na konferenciji za medije sudjelovali su gradonačelnik Andro Krstulović Opara, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš, voditelj projekta u OTP banci Antun Gustav Matejčić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i demografiju Magda Vrvilo te pročelnik Upravnog odjela za financijsko upravljanje i kontroling Dragan Brtan.

   
26. srpnja 2019.
2019_07_26_Sinjski razvojni projekti.jpg

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara podržao sinjske razvojne projekte

Realizacija projekta Grada Sinja kroz mehanizam Integriranih teritorijalnih ulaganja u sustavu Urbane aglomeracije Split bila je tema sastanka gradonačelnika Andre Krstulovića Opare sa gradonačelnicom Kristinom Križanac održanom u sinjskoj Gradskoj upravi.

   
25. srpnja 2019.
2019_07_26_Knjige A.jpg

Obavijest za roditelje učenika 29 osnovnih škola Grada Splita

Budući da od ove godine sredstva za nabavku udžbenika osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Split je u Proračunu za 2019. godinu osigurao 5.000.000,00 kuna za nabavku drugih obrazovnih materijala za učenike 29 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Split.

   
24. srpnja 2019.
DV Ružmarin.JPG

Nakon desetljeća pokrenut postupak nabave radova za dogradnju vrtića u Splitu za 130 mališana

Objavom javnog savjetovanja u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina u srijedu, 24. srpnja 2019.godine započeo je postupak javne nabave za rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića Ružmarin. Riječ je o prvoj velikoj gradnji novih vrtićkih kapaciteta nakon desetljetne stanke koji bi samo u ovom objektu za sljedeću vrtićku godinu trebao ponuditi oko 130 novih mjesta za splitske mališane.

   
23. srpnja 2019.
2019_07_23_Potpisivanje-Mladi E.jpg

Potpisani ugovori s udrugama mladih i za mlade

Nevjerojatna paleta aktivnosti koje pokazuju da naš grad pulsira, da mladi imaju fenomenalne kreativne ideje, a nama je dužnost i čast pomagati ih, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je danas u Gradskoj upravi s 19 predstavnika udruga mladih i za mlade potpisao ugovore o financijskoj potpori njihovih projekata.

   
22. srpnja 2019.
2019_07_22_Prijem za Ivu Barać A.jpg

U Banovini organiziran prijem za najbolju ovogodišnju maturanticu

Kad sam dobila rezultate s Državne mature bila sam jako sretna, jer mi je to bio i cilj, a posebno sam se iznenadila kad su mi javili da sam jedina u Hrvatskoj postigla stopostotne rezultate iz Matematike i Fizike ...

   
22. srpnja 2019.
2019_07_22_učenici OŠ Gripe.jpg

Otpad nije smeće: Održane radionice za djecu i nastavnike na temu otpada

U sklopu prvog ciklusa radionica za djecu i mlade iz projekta „Otpad nije smeće!“ Grada Splita, do sada su se održale 4 tematske radionice namijenjene predškolskom i školskom uzrastu.

   
19. srpnja 2019.
2019_07_19_Sjednica GV - B.jpg

Ponovo prekinuta 22. sjednica Gradskog vijeća

Zbog nedostatka kvoruma danas je ponovo prekinuta 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Splita. Prekid je uslijedio nakon burne rasprave vijećnika potaknute izviješćem o do sada učinjenom u povodu tematske rasprave o suzbijanju potkornjaka u Park šumi Marjan.

   
19. srpnja 2019.
2019_07_19_Karepovac.jpg

Završni radovi na projektu priključenja Karepovca na gradsku vodovodnu mrežu

započet će u ponedjeljak 22. srpnja 2019. godine te trajati do 29. srpnja 2019. godine.

   
18. srpnja 2019.
2019_07_18_bigbelly.jpg

Postavljanje Bigbelly spremnika u Park šumi Marjan  
  
 

Dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limene i pet ambalaže postavljena su danas na području Park šume Marjan. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi, kada je Grad Split među prvima u Hrvatskoj, uveo ovaj inovativan sustav.

   
18. srpnja 2019.
2019_06_05_vrtići.jpg

Nakon žalbenog roka upisano 155 mališana u gradske vrtiće

Gradski vrtići su nakon žalbenog roka upisali još 155 splitskih mališana, koji uz 1029 onih koji su pravo ostvarili na upisima u svibnju ovog rujna kreću u svoje jasličke i vrtićke skupine.

   
15. srpnja 2019.
2019_07_15_spomenikTPM.jpg

Spomen na Tonča Petrasova Marovića i Sustipansko groblje

Svečano otkrivanje spomenika velikom hrvatskom pjesniku i književniku Tonču Petrasovu Maroviću u sklopu kojega je prikazana i audio-video instalacija Sustipan nastala u produkciji Muzeja grada Splita, a nastavljeno izvedbom velebne mise za mrtve, “Requiem” Wolfganga Amadeusa Mozarta, održalo se večeras na Sustipanu.

   
15. srpnja 2019.
2019_07_15_Prijem - Obitelj Marovic 1.jpg

Prijem uoči otkrivanja spomenika Tonču Petrasovu Maroviću na Sustipanu

„Danas se grad odužuje najvećem hrvatskom pjesniku 20. stoljeća koji je ponikao iz Splita i otkupljuje grije počašću zaboravljenim i prezrenim pokopanim na starome splitskome groblju Sustipan.“,  kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na prijemu  koji je danas  u Gradskoj upravi organiziran za Vericu i Mirjanu Marović uoči otkrivanja spomenika velikom hrvatskom pjesniku i književniku Tonču Petrasovu Maroviću na splitskom poluotoku Sustipan.

   
15. srpnja 2019.
2019_07_15_Frankovic - Krstulovic A.jpg

Splitski i Dubrovački gradonačelnici: Ustrajat ćemo na izmjenama Zakona koji smanjuje kvalitetu života Splićana i Dubrovčana

Svoju suradnju oko izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu gradonačelnici Splita i Dubrovnika nastavili su današnjim radnim sastankom u Splitu. Andro Krstulović Opara i Mato Franković suglasni su kako je trenutno stanje na gradskim prometnicama njihovih gradova neodrživo stoga je potrebna izmjena i dopuna Zakona koji će dokinuti negative efekte liberalizacije taxi usluga.

   
15. srpnja 2019.
2014_03_15_Split_003.jpg

Umirovljeničke kartice „Moj zlatni Split“ u primjeni od kraja srpnja

Građani Splita koji su bili korisnici naknade za umirovljenike prema staroj Odluci o socijalnoj skrbi ovih dana će na kućnu adresu dobiti rješenja o ukidanju te mjere.

   
14. srpnja 2019.
2019_07_14_65.splitsko ljeto.jpg

Otvoreno 65. Splitsko ljeto: umjetnošću i kulturom u rekonkvistu za oteti javni gradski prostor

Na Peristilu, sjecištu života grada kroz stoljeća, večeras je svečano otvoreno 65. Splitsko ljeto. Ovogodišnje izdanje ponovno vraća umjetnost na drevne pozornice pod zvjezdano nebo, a gradonačelnik Andro Krstulović Opara u svom je govoru istaknuo kako je za ponovno osvajanje javnog prostora potrebno zajedništvo svih građana:

   
13. srpnja 2019.
2019_07_13_matošić.jpg

Poznat izgled budućeg splitskog ''Hospicija Matošić''

Grad Split je 4. srpnja 2019. godine pokrenuo javnu nabavu za radove izvođenja "Hospicija Matošić" nakon što je prethodno, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, proveo savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima.

   
12. srpnja 2019.
2019_07_12_sveučilište.jpg

Grad, Vlada i Sveučilište sporazumno riješili desetljetne probleme

Čist start za nove splitske projekte u nekretninama vrijednim 285 milijuna kuna.

   
12. srpnja 2019.
2019_07_12_kila.jpg

Predstavnici stanara Kile kod zamjenika Vele: Nova prometna regulacija do izgradnje pristupnih cesta

Predstavnici građana, stanara s područja Kile i čelnici gradskog kotara Mejaši, održali su u Banovini radni sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Ninom Velom i njegovim suradnicima zaduženima za realizaciju projekta izgradnje pristupnih cesta na ovom dijelu grada.

   
12. srpnja 2019.
2019_07_12_otpad.jpg

Otpad nije smeće: kako kroz dan bez plastike?

„Kako kroz dan bez plastike? Zero waste kuharica za održivi život“ naziv je predavanja održanog u četvrtak, 11. srpnja 2019. u sklopu javne tribine u organizaciji Grada Splita i Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

   
11. srpnja 2019.
2019_07_11_bicikli01.jpg

Pušten u rad prvi sustav javnih električnih bicikala

Split je započeo novu biciklističku priču. Prigodnim programom i probnom vožnjom od Rive do zgrade Banovine danas je na četiri lokacije pušten u rad sustav javnih bicikala s mješovitim kontingentom od 20 električnih i 30 klasičnih.


 
Legalizacija
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Servisne informacije
Planovi grada
Prostorno planska dokumentacija
Natječaji i oglasi
Proračun Grada Splita
Temeljni akti Grada Splita
Prevencija kriminaliteta
Nacionalne manjine
Savjet mladih
Press
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba