index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Arhiva vijesti u 2018.
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva zidine

Zamjenica Hrgović Tomaš na konferenciji „Žene u politici - Predvodnice promjena“

Povodom Međunarodnog dana žena u Zagrebu je u organizaciji veleposlanstava Kanade, Kraljevine Norveške te Ureda Grada Zagreba održana konferencija „Žene u politici - Predvodnice promjena“ na kojoj je sudjelovala i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš.

2019_03_12_Žene u politici A.jpg Zajedno s gradonačelnicom norveškog grada Harstada Marianne Bremnes, gradonačelnikom kanadskog Kitchenera Berryem Vrbanovićem, gradonačelnicom Zlatara Jasenkom Auguštan Pentek te zamjenicom dubrovačkog gradonačelnika Jelkom Tepšić, Hrgović Tomaš raspravljala je na panelu o ženama u politici i rodnoj jednakosti.

Zamjenica Hrgović Tomaš održala je i izlaganje na temu „Etika i transparentnost u politici i administraciji“ s posebnim naglaskom na izazove s kojima se susreće javna uprava u profesionalnom radu službenika i provođenju odredbi „Etičkog kodeksa“.

Cilj konferencije i popratnih radionica je stvaranje platforme za razmjenu iskustava, umrežavanje i uspostava dijaloga o izazovima i mogućnostima s kojima se žene političarke u Hrvatskoj susreću. Inicijativa je potaknuta sviješću o važnosti ravnomjerne zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama u politici te njihovom sudjelovanju u procesima donošenja odluka, posebno imajući u vidu da svega 17,9% svih načelnika i gradonačelnika u Republici Hrvatskoj čine žene.

2019_03_12_Žene u politici B.jpgNa konferenciji je također predstavljena deklaracija neformalne mreže žena dužnosnica u lokalnoj samoupravi koja je nastala na inicijativu veleposlanika Kanade, Nj.E. Daniela Maksymiuka, veleposlanice Kraljevine Norveške, Nj.E. Astrid Versto i zamjenice gradonačelnika Zagreba, dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević. Umrežavanjem se nastoji potaknuti osnaživanje i aktivno povezivanje žena lidera u politici; točnije čelnica izvršne i predstavničke vlasti na županijskoj, gradskoj i lokalnoj razini. Kreiranjem zajedničke platforme i njenim aktivnostima želi se osvijestiti i osnažiti vrijednosti žena u politici, a posljedično i u hrvatskoj javnosti. Naglasak je na edukaciji mladih o raspoloživim opcijama kojima direktno mogu doprinijeti u stvaranju boljitka za svoju sredinu koja zaslužuje europsku kvalitetu života za sve građane.

Inicijalni odbor čine zamjenice gradonačelnika iz gradova Dubrovnika - Jelka Tepšić,  Splita - Jelena Hrgović Tomaš, Zagreba - Jelena Pavičić Vukičević i Osijeka - Žana Gamoš, gradonačelnice gradova Siska - Kristina Ikić Baniček, Sinja - Kristina Križanac, Pleternice - Antonija Jozić, Ozlja - Gordana Lipšinić, Iloka - Marina Budimir te Sanja Udović, načelnica Općine Viškovo i Ivana Krčelić, predsjednica Gradskog vijeća grada Siska.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba