index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Sustipan /4/

Prije 74 godine Split je oslobođen od nacističkih okupatora

Svečanom akademijom u Muzeju grada Splita danas je u organizaciji Grada Splita i Udruge antifašista i antifašističkih boraca obilježena 74. obljetnica oslobođenja grada od nacističke okupacije.

2018_10_26_Muzej Grada B.jpg Podsjećajući na veliki povijesni značaj oslobođenja grada, predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić istaknuo je kako su i članovi njegove obitelji sudjelovali u borbi protiv nacizma i fašizma.

„Danas sam doznao da je brat moje bake kao 18-godišnjak poginuo na današnji dan prije 74 godine. Splitska mladost je u II. svjetskom ratu i u Domovinskom ratu ginula za slobodu. Te činjenice se moramo držati. Nije točno da je ovaj dan nekakav neželjeni datum u našem gradu. Moje pojavljivanje na današnjoj svečanosti kao predsjednika Gradskog vijeća jasno kazuje da Grad Split drži do ovog datuma. Grad je uvijek bio suorganizator obilježavanja oslobođenja“, poručio je Stanišić uz kojeg je na skupu nazočio i savjetnik splitskog gradonačelnika Ivica Grubišić Gire. Predsjednik splitske Udruge antifašistai antifašističkih boraca Josip Milat ponovio je zahtjeve udruge da se vrate imena ulica Prvog splitskog partizanskog odreda i Žrtava fašizma te da se na štandarac na Narodnom trgu (Pjaca) ukleše 26. listopad 1944. kao jedan od najznačajnijih datuma u splitskoj povijesti.2018_10_26_Muzej Grada G.jpg Radi generacija koje dolaze, kako je naveo Milat, civilizacijske vrijednosti antifašizma ne smiju se zaboraviti. Svečanosti su prisustvovali preživjeli borci NOB-a, antifašisti, gradski vijećnici, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske te predstavnici udruga iz Domovinskog rata. Prije svečane akademije izaslanstva su položili vijence na Spomen kosturnicu palima u Narodnooslobodilačkom ratu, potom pokraj Spomenika političkim zatvorenicima ispred zgrade Županije te na spomen ploču osloboditeljima Splita na Narodnom trgu.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba