index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - sfinga

Split kao kolijevka novih ideja razvoja jadransko-jonske regije

„Gradovi u Europi, kao i oni po cijelom svijetu, postaju sve značajniji čimbenici. Migracije stanovništva se koncentriraju prema gradovima. Za 10 godina više od 70 posto populacije Europske unije živjet će u aglomeracijama.

2018_10_17_Forum D.jpg To su izazovi o kojima mi gradonačelnici itekako moramo voditi računa. Što su reakcije na te migracije? Dolazi li zbog migracija do pražnjenja, odnosno punjenja teritorija? To su teme o kojima moramo razgovarati i to upravo na ovakvim skupovima. Borimo se svi zajedno za ostvarenje zajedničkog cilja, a to je bolji i kvalitetniji život naših sugrađana. Jadransko more je toliko usko da ne može biti barijera, već samo prostor povezivanja, suradnje i sinergije“, riječi su to splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare koji je jutros pozdravio brojne sudionike I. zajedničke konferencije Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta, a koja se održava u hotelu „Radisson blue“. Kao domaćin i predstavnik Foruma jadransko-jonskih gradova, gradonačelnik Splita je poručio da je dvodnevni međunarodni skup u gradu podno Marjana i prije samog početka - uspio.

2018_10_17_Forum C.jpg„Zašto to tvrdim? Okupiti ovoliki broj ljudi u Splitu, u srcu Jadrana, s ovoliko važnih tema, jamstvo je uspjeha. Govorit ćemo o prošlosti, ali fokusirat ćemo se na budućnost, na budućnost naših gradova i na budućnost  suradnje naših gospodarskih komora i sveučilišta. 1999. godine kada smo pokrenuli Forum jadransko-jonskih gradova, političkih okvir zemalja te regije bio je puno drugačiji. Danas se okvir promijenio. Neke su od tih zemalja postale članicom EU-a, neke će to tek postati. Gospodarske razlike su se promijenile, a najkvalitetnija suradnja se dogodila upravo u domeni razmjene studenata,  u transferu znanja i tehnologija“, rekao je Krstulović Opara. Predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora i v.d. predsjednice HGK Županijske komore Split Mirjana Čagalj poručila je da je „suradnja“ ključan pojam jadransko-jonske regije koja okuplja 8 država i u kojima živi preko 70 milijuna ljudi.

2018_10_17_Forum B.jpg „Područje je to iznimno bogato prirodnim ljepotama, poviješću i kulturom. Premda su ekonomski pokazatelji tih država različiti, put prema razvijenoj i konkurentnoj regiji je zajednički. Jedni bez drugih ne možemo, jedni druge trebamo“, kazala je, među ostalim, Čagalj glavna inicijatorica ovog značajnog međunarodnog skupa. Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban naveo je kako suradnja gradova regije seže još  u daleku prošlost. U svom govoru župan je naveo kako valja osmisliti nove iskorake suradnje u području u kojem, kako je naglasio, migracije i trgovina traju već tisućama godina. Posebno zadovoljstvo što se konferencija Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta održava upravo u Splitu izrazio je glavni tajnik Jadransko-jonske inicijative, veleposlanik Fabio Pigliapoco. „Split mi je u srcu. 2018_10_17_Forum F.jpgSplit je pravo mjesto za rađanje novih ideja i novih iskoraka za regiju koja se smatra kolijevkom civilizacija“,  istaknuo je Pigliapoco. U ime predsjednice Republike Hrvatske skup je pozdravio Mate Granić, a u ime premijera Andreja Plenkovića uspješnu konferenciju zaželjela je ministrica Gabrijela Žalac. Pozdravima se pridružio i rektor Sveučilišta Crne Gore, Danilo Nikolić, predsjednik UniAdriona, asocijacije koja okuplja sveučilišta i istraživačke centre jadransko-jonske regije. Skup je okupio i predstavnike nekoliko državnih ministarstava, zastupnike u Europskom parlamentu, saborske zastupnike, predstavnike gospodarskih komora regije te gospodarstvenike. 2018_10_17_Forum E.jpgCentralni paneli konferencije fokusirani su na utjecaj koji razne vrste migracije imaju na strukturu i značajke radne populacije, BDP, na radnu i znanstvenu produktivnost, potom na zapošljavanje i ostale aspekte gospodarskog i društvenog života regije. Podsjetimo, Forum jadransko-jonskih gradova je međunarodno udruženje osnovano u Anconi 1999. godine sa svrhom jačeg gospodarskog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama Jadrana. Forum danas okuplja 70-ak obalnih gradova iz sedam zemalja uz Jadransko i Jonsko more - Italije, Albanije, Grčke, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba