index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Stručnjaci zemalja jadransko-jonske regije dolaze u Split

„Grad Split se ovom konferencijom pozicionira ne samo kao drugi grad po veličini u državi, nego i kao motor razvoja, ali i magnet za privlačenje brojnih važnih čimbenika u ovo područje koje je često bilo prepušteno isključivo i samo politici.

2018_10_09_Pressica 03.jpg Bilo je prepušteno i nemogućnosti fluktuacije kvalitetnih ideja, investicija, znanja i prvenstveno - suradnje. Gospodarske komore su najbolji mediji za promicanje ideja suradnje u uvjetima kada imamo zemlje koje još nisu članice EU-a i one koje jesu članice i gdje je teško naći zajednički nazivnik na političkoj razini“, kazao je to gradonačelnik Andro Krstulović Opara na današnjoj konferenciji za medije gdje je predstavljena prva zajednička konferencija Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta koja se u gradu pod Marjanom održava od 16.  do 18. listopada.  Za sada je sudjelovanje na konferenciji najavilo preko 250 sudionika , a očekuje se da će konačni broj  sudionika biti preko 500. Kako je istaknuo splitski gradonačelnik, prvi put nakon što je 2001. godine osnovan Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora,  u Splitu se održava prvi  zajednički skup te značajne gospodarske asocijacije zemalja jadransko-jonske regije u kojoj živi preko 70 milijuna ljudi.

2018_10_09_Pressica 01.jpg„Sudionici konferencije će razgovarati  o vrlo konkretnim temama; energetika, prometna infrastruktura, transfer znanja i mobilnost radne snage. U trenutku kada Europska unija bude imala predsjedavatelja iz Hrvatske, početkom 2020. godine, neka se itekako promisli o europskoj agendi razvoja kroz optiku gradova poput Splita. Za vrijeme hrvatskog  predsjedanja EU-om,  mi u Gradu Splitu smo spremni preuzeti važnu ulogu izradi te agende. Da bi smo došli do koherentnosti znanja i ideja, ovakve konferencije su vrlo važne za naš grad i Hrvatsku“, poručio je Krstulović Opara.Mirjana Čagalj, v.d. predsjednice HGK Županijske komore Split i predsjednica Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora kazala je kako konferencija prvi put okuplja tri mreže civilnog društva, koje neovisno djeluju već dvadesetak godina. To su mreže gospodarskih komora, gradova i sveučilišta koje zajedno predstavljaju 127 tijela i institucija iz osam zemlja jadransko-jonskog područja (Italija, Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Albanija, Grčka i Srbija).

„Na taj način povezujemo gospodarski, javni i obrazovni sektor regije, a postojeću suradnju dižemo na višu razinu,  posebice potpisivanjem sporazuma o suradnji komora jadransko-jonske s komorama dunavske regije“, istaknula je, među ostalim, Čagalj naglasivši da raznolikost između zemalja jadransko-jonske regije  ne smije predstavljati prepreku već izazov i potencijal.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba