index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Grad je snažan onoliko koliko su zaštićeni najslabiji u njemu

„Grad je snažan onoliko koliko je snažan najnezaštićeniji u ovom gradu. Sve vas molim da ponavljamo tu mantru. Dužnost svih nas je pružiti ruku nezaštićenima. To nije politički program, to je naša obaveza. Ova kampanja kaže da razmislimo što radimo svome bližnjemu.

2018_09_05_parking-invalidi.jpg Moramo otvoriti prozore ideji solidarnosti da pogledamo ljude oko sebe i stavimo se na njihovo mjesto. Moramo stvarati klimu da Split bude grad standarda, grad mjere. Počašćen sam što sam mali kotačić u ovome, to mi je dužnost i čast“ rekao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara povodom današnjeg predstavljanja kampanje “Želiš li se mijenjati za mjesto?” s kojom gradska tvrtka „Split parking“ želi građane osvijestiti da se ne parkiraju nepropisno na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom. Gradonačelnik je apelirao na sve građane Splita da pruže ruku svojim nezaštićenim sugrađanima. Direktor „Split parkinga“ Marko Bartulić spomenuo je 2017. godinu u kojoj je bilo 1600 premještanja nepropisno parkiranih automobila sa označenim mjesta za osobe s invaliditetom. Bartulić je istaknuo podatak kako u Velikoj Britaniji  kazna za falsificiranje znaka pristupačnosti iznosi 30 tisuća kuna uz javnu objavu imena počinitelja.
„Želimo da Split postane grad pristupačnosti. Na žalost, znak pristupačnosti mnogi zlorabe i falsificiraju, a MUP nema mogućnost kvalitetnog pregleda radi li se o kopiji ili originalu. Pretpostavlja se da kopija znaka ima najmanje 4 puta više od onih zakonito izdanih“, kazao je, među ostalim, Bartulić. Prikazan je i kratki promotivni video kampanje u kojem su prikazane stvarne priče i problemi osoba s invaliditetom u prometu, a zaštitna lica videa Marta Duić i Stipo Margić toplo su pozdravljeni na današnjoj konferenciji. Jugana Sinovčić, predstavnica „Inicijative za pristupačni Split“ nabrojala je mjere koje je potrebno poduzeti: promijeniti zakonske propise koji reguliraju znak pristupačnosti, osigurati da, osim policije, znak nadzire i prometno redarstvo, potom uvesti zaštitu znaka u obliku koda ili sigurnosnog čipa te napraviti registar svih osoba s invaliditetom koje imaju pravo na znak pristupačnosti. „Neovlašteno parkiranje na označena mjesta za osobe s invaliditetom bahato je ponašanje koje se nalazi ispod svake razine ljudskog dostojanstva“, poručio je Siniša Mihanović, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU Splitsko-dalmatinske. U Splitu postoji 25 tisuća legalnih parkirnih mjesta od čega ih je oko 400 za osobe s invaliditetom.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba