index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - podrumi

Reorganizacijom postojećih grupa i gradnjom novih vrtića do upisa sve djece u vrtiće

Zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i pročelnik Službe za društvene djelatnosti Mate Omazić predstavili su danas trenutno stanje oko upisa u splitske predškolske ustanove te korake koji se poduzimaju kako bi u narednim godinama sva djeca čiji roditelji za to iskažu potrebu, bila upisana u vrtiće.

2018_08_30_vrtici.JPG „Rezultati kažu da 1268 djece ostvaruje pravo na upis, dok ih je 148 u ovom trenutku koji ispunjavaju uvjete ali nažalost, nema mjesta u gradskim vrtićima. Poduzimamo sve radnje i organiziramo dodatne jasličke skupine u privatnim vrtićima uz potporu Grada Splita, pa ćemo polovinu neupisane djece po tom subvencioniranom program uputiti tamo“ započela je uvodno zamjenica Hrgović. 
Rekla je kako je ove godine zaprimljeno 70 prijava više nego lani, a kapaciteti su već prošle godine popunjeni. 1268 djece je maksimum kapaciteta splitskih gradskih vrtića za nove upise. Zato se Grad odlučio sufinancirati privatne jasličke programe dodatnom potporom, a roditeljima pokrivaju 200 kuna mjesečnog troška. Za vrtićke skupine u privatnim vrtićima iznos subvencije je 100 kuna. Za organizaciju ovih dodatnih grupa, dodatno ulaganje koje se odnosi na odgojitelje i stručnu podršku, za Grad Split znači milijun kuna na razini godine. 
„U privatnim ustanovama Čarobni pianino, Hugo i Princeza postoji dovoljno mjesta za upis, tako da vjerujemo da ove pedagoške godine neće ostati neupisano niti jedno dijete koje treba vrtić. Pravo stanje upisa u gradske vrtiće znat ćemo iza 15. rujna i tada će cijela situacija biti kompletna. Još uvijek ima odrađenih gibanja po vrtićima, odustajanja, neupisa i ne korištenja tog prava“ rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović. 
Podsjetila je kako Grad radi na projektima dogradnje DV Ružmarina na Trsteniku i gradnji novog vrtića na Pujankama, a nakon pronalaska točne lokacije krenut će i realizacija vrtića na Kili. Jedinice na Trsteniku i Pujankama neće biti spremne barem još dvije godine, pa će Grad subvencijama i reorganizacijom grupa u postojećim kapacitetima pokušati ublažiti problem. 
„Nažalost zbog određenih zakonskih ograničenja kao i Državnog pedagoškog standarda nije moguće otvarati nove jedinice izvan samostojećih objekata, moramo poštovati zakonsku proceduru i to nas primorava da idemo u gradnju umjesto da koristimo neiskorištene gradske prostore“ zaključila je Hrgović. 
U ovom trenutku splitske vrtiće pohađa malo manje od 5000 splitskih mališana, a u privatnim ih je oko 1600.
Zamjenica i pročelnik Omazić najavili su i potpisivanje ugovora u okviru Poziva „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda koji će se idući tjedan održati u Splitu, a koji će u praksi značiti dodatno zapošljavanje 65 vrtićkih djelatnika i organizaciju rada u popodnevnim smjenama.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba