index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

U Beton kinu predstavljen “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“

„Drago mi je da na ovom mjestu počinjemo s radionicama, s razmjenom znanja i iskustava i sa brojnim kvalitetnim sudionicima iz svijeta koji će još jedan put dati novu dimenziju internacionaliziranog kulturnog miljea našega grada.“, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara na konferenciji za medije ...

2018_08_24_Beton kino 06.jpg ... koja se u Beton kinu Doma mladih održala danas uoči početka projekta projekta“xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“. Riječ je o manifestaciji koja, kako je kazao, ima svoj novi početak, budući da je proteklo pet godina od posljednjeg, a deset od prvoga  xSTatic-a.
„Posebno mi je važno što ima edukativan segment prema građanima koji će napraviti jasnu distinkciju između šaranja, vandalizma, brljotina i uništavanja naših fasada s jedne strane i discipline murala s porukama pravog graffiti arta s druge strane. Kad napravimo tu distinkciju da imamo umjetnost, kvalitetni pristup oživljavanja i uljepšavanja okoline onda će i nama gradskim ocima i majkama biti lakše uvesti neke elemente komunalnog reda.“, poručio je gradonačelnik krstulović Opara i podsjetio da je Split posljednji put 'od neprimjerenih šaranja' temeljito očistio dogradonačelnik Jozo Balić.

Projekt “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“ na konferenciji u Beton kinu su najavili i umjetnički voditelj programa Pero Rančič te voditelj u školi graffita, akademski slikar Ivan Svaguša.
Škola graffita koja počinje u ponedjeljak i traje do 2. rujna, namijenjena je djeci od 10 do 16 godina, a sastojat će se od predavanja što grafiti jesu i praktičnog dijela. „Bitno nam je da djeca razumiju tu povijest graffiterstva, nećemo ih 'daviti', nego ih želimo osvijestiti o gradu i o tome zašto negdje raditi grafite, a negdje ne“,  pojasnio je Pero Rančić napominjući da se danas izgubila svijest o tome što su 'brljotine, a što stručno napravljeni graffiti.

2018_08_24_Beton kino 02.jpg„Možda nisu više cool kao kad sam ja odrastao, ali postoji interes. I onima koje zanima, želimo pokazati što grafiti jesu.“, iznio je akademski slikar Ivan Svaguša koji će zajedno sa iskusnim graffiti umjetnicima od ponedjeljka u Beton kinu voditi školu graffita za djecu.
Nakon predavanja, polaznici će stečeno znanje pokazati na završnom radu 2. rujna 2018. oslikavajući zid pothodnika na Skalicama. kad će se izabrati i najbolji rad. Drugi, kreativno-zabavni dio okupljanja nastavit će se na Turskoj kuli 8. i 9. rujna 2018. kada će 43 domaća i inozemna graffiti umjetnika oslikavati samostojeće drvene panele, a kao završetak okupljanja je oslikavanje dva zida na istočnom ulazu u grad.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba