index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split_Sustipan_3

Edukacija mladih i postavljanje standarda vrednovanja grafita

Grad Split ponovno je pokrenuo projekt “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“, kao nastavak uspješnog i prepoznatljivog “xSTatic” Međunarodnog festivala ekstremnog sporta i graffiti umjetnosti koji se održavao od 2009. do 2013. godine.

2018_08_16_xSTatic.jpg Uz želju da se ovim okupljanjem istakne i podupre pozitivni aspekt graffiti umjetnosti ne ulazeći u kreativnu slobodu i osobnost umjetnika, gradonačelnik Andro Krstulović Opara smatra kako će program ovogodišnjeg “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“ festivala uz edukaciju mladih, uspostaviti standarde vrednovanja graffita i umjetnosti naspram vandalizma, šaranja i uništavanja gradskih površina i fasada.
„Hip-hop i graffiti scena u Splitu je izuzetno živa, to se dokazalo proteklih godina. Vjerujem kako su poklonici te kulture zadovoljni što ponovno imaju potporu Grada Splita i sponzora, s obzirom kako je ovaj projekt vrijedna stvar u kojoj se kanalizira kreativnost tih ljudi na prethodno određenima mjestima, a nasuprot divljem šaranju. “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“ je prije svega edukacijskoga sadržaja u kojem se mladima ukazuje na plemenitost te likovne discipline. Kroz cijeli niz radionica podizat će se svijest o očuvanju tih površina, ali i uzdizanju ove značajne kulture. Zbog toga smo odredili da će radionice biti u Domu mladih, da će se oslikati već prethodno određena površina na istočnom ulazu u grad, kao i da će Put Supavla, koji je jedan od najboljih prostora za murale, biti mjesto za samo natjecanje uz pregršt svih drugih aktivnosti. Veselimo se tome i nadamo se da će sljedećih godina to sve više rasti i razvijati“ kaže gradonačelnik Krstulović Opara. 
Dakle, ovogodišnji “xSTAticJAM - Graffiti okupljanje” sastojat će se od edukativnog dijela koji obuhvaća besplatnu “graffiti školu” koja će se održavati svakodnevno od 27. kolovoza do 1. rujna 2018. u Beton kinu MKC –a (Dom mladih). Predavači će biti iskusni graffiti umjetnici, a škola će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela. Nakon zanimljivih, tematskih predavanja, polaznici će stečeno znanje pokazati na završnom radu 2. rujna 2018. oslikavajući zid pothodnika na Skalicama. Tom prilikom će se izabrati i najbolji rad.
Kreativno-zabavni dio okupljanja nastavit će se na Turskoj kuli 8. i 9. rujna 2018. kada će domaći i inozemni graffiti umjetnici oslikavati samostojeće drvene panele. Tako će se atraktivna lokacija pretvoriti u jedinstvenu kreativnu radionicu i izložbu na otvorenom. Građani i posjetitelji će moći pratiti cijeli proces nastajanja crteža i uživati u druženju uz glazbu, hranu i piće.Za završetak okupljanja, međunarodni i domaći umjetnici će od 14. do 16. rujna 2018. ocrtavati javnu površinu, dva zida na istočnom ulazu u grad, čime će Split dobiti još jedan prepoznatljiv pečat i estetski dodatak njegovoj prirodnoj i urbanoj ljepoti.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba