index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Tomića stina

Pametnom rasvjetom u nastavak razvoja Splita kao Smart Cityja

Sinoć je na Bačvicama, paljenjem putem tableta, zasvijetlila nova, pametna i energetski učinkovita javna rasvjeta. Na potezu od Jadranskog mosta do rampe na Zenti u protekla dva mjeseca postavljeno je 82 led lampe na 80 stupova koje će godišnje uštedjeti oko 60 tisuća kuna.

2018_07_11_interreg1.jpg Projekt je financiran sredstvima EU, a izabran je kao jedna od  35 najboljih nakon dvije faze odobravanja, u prvoj između 640 ideja, a u drugoj između 91.
Grad Split je jedan od deset partnera na projektu CitiEnGov u kojem je vodeći partner razvojna agencija SIPRO Ferrara iz Italije. Zaposlenik Grada i koordinator projekta Hrvoje Matas rekao je kako je ovo možda mali korak za Grad Split kao instituciju, ali je svakako veliki za građane jer označava ulazak u sferu Smart Cityja novim sustavom. „Riječ je o oko 18 tisuća kvadratnih metara koje je pokriveno novom pametnom rasvjetom koja je energetski učinkovita i štedljiva, upravljana daljinski pomoću mobitela, tableta, računala. Ideja je izabrana kao jedna od 35 najboljih u konkurenciji od preko 600 prijavljenih“ rekao je Matas.
Zamjenik gradonačelnika Nino Vela naveo kako je svaki projekt sufinanciran iz EU fondova plod dugotrajnog postupka koji uči da strpljivost, upornost, kvalitetan rad te poštivanje propisa vode do rezultata. „Grad Split u ovaj projekt predviđen za tri godine ulaže 1,5 milijuna kuna, od ukupno 15 milijuna kuna. Počinjemo s prvim projektom, pametnom  javnom rasvjetom. To je zapravo jedan smjer kojim namjeravamo obnoviti kompletnu javnu rasvjetu. Sve to u sklopu sveobuhvatnog projekta Smart City tako da bi naše gradske resurse na mudriji način koristili“ zaključio je Vela.
2018_07_11_interreg2.jpgDirektor tvrtke Elos d.o.o.  koja je nabavila opremu i izvela postavljanje Zoran Samardžić ponovio je kako su se ostvarile energetske uštede od 80ak posto u potrošnji električne energiji, a ovaj projekt je svrstao u sami vrh po kvaliteti javne rasvjete u Hrvatskoj. „Iako se radi o malom projektu, ovakvi projekti su dosada rijetkost, a početak je renovacije javne rasvjete. Riječ je o najnovijim svjetiljkama proizvođača Philips koje su upravljive preko GPRS mreže koja omogućuje kontrolu rada i potrošnje“ dodao je Samardžić.
Sam sustav omogućava centralizirano kontinuirano daljinsko upravljanje i regulaciju rasvjete, grupno i pojedinačno, s neograničenim brojem promjena tijekom noći, regulaciju jačine svjetlosti u rasponu 0 do 100 posto. Vrijednost ugrađene opreme i radova je ukupno oko 536 tisuća kuna, a od čega je 85 posto financirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, 9 posto sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i 6 posto sredstvima Grada Splita. Osim godišnje uštede od 60 tisuća kuna, ima jaku ekološku komponentu, smanjenje CO₂ od 11,5 tona.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba