index
press.gif
Arhiva vijesti u 2019.
Arhiva vijesti u 2018.
Siječanj
Veljača
Ožujak
Travanj
Svibanj
Lipanj
Srpanj
Kolovoz
Rujan
Listopad
Studeni
Prosinac
Arhiva vijesti u 2017.
Arhiva vijesti u 2016.
Arhiva vijesti u 2015.
Arhiva vijesti u 2014.
Arhiva vijesti u 2013.
Arhiva vijesti u 2012.
Arhiva vijesti u 2011.
Arhiva vijesti u 2010.
Arhiva vijesti u 2009.main_galerija
Split - Riva /2/

Zamjenik Vela na konferenciji o mehanizmima Unije za civilnu zaštitu

U organizaciji Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Željane Zovko u utorak, 10. srpnja, u Splitu, u hotelu Park, održana je konferencija na temu „Mehanizam Unije za civilnu zaštitu - Zaštita u službi građana“.

2018_07_10_konferencija1.jpg Konferencija o Mehanizmu unije imala je za cilj okupiti sve relevantne aktere s područja civilne zaštite kako bi se raspravljalo o novom unaprijeđenom Mehanizmu Unije, uspostavi mehanizma rescEU, kao i o postignućima lokalnih organizacija civilne zaštite u Republici Hrvatskoj. Na konferenciji je sudjelovao i Christos Stylianides, povjerenik Europske komisije odgovoran za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama te ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović. U ime Grada Splita pozdrave domaćina i iskustva na ovu aktualnu temu podijelio je zamjenik gradonačelnika Nino Vela. U svom uvodnom obraćanju, Željana Zovko, zastupnica u EU parlamentu, izvjestiteljica u ime Odbora za razvoj o Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu, uputila je pozdrave i zahvale predstavnicima grada domaćina, osobito pohvalivši intenzivnu i konstruktivnu suradnju s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom. Izvijestila je o motiviranosti Europske unije da unaprijedi mehanizme civilne zaštite obzirom na ugroze koje zahtijevaju povećanje financijskih sredstava i ujedinjeno djelovanje članica EU-a. 
U pozdravnoj riječi zamjenik Vela zahvalio se na ukazanom povjerenju i domaćinstvu te na prilici da se na licu mjesta raspravi o problemima i izazovima s kojima se i sam Split susreo u protekloj godini, ali i u proteklom desetljeću. „Split je sve poznatija turistička destinacija i evo iza nas je uspješno odrađen prijem 200 tisuća posjetitelja tijekom Ultra Europe festivala, što je predstavljalo veliki izazov s organizacijskog, logističkog i sigurnosnog stajališta. Posao je odrađen besprijekorno i srećom bez iskustva od prošle godine kada smo se zadnjeg dana Festivala morali suočiti s vatrenom buktinjom. Početak našeg mandata bio je, da tako kažem, Ultra vatren. Ove godine, poučeni iskustvima i odličnom organizacijom, sve je odrađeno još bolje i uspješnije“ istaknuo je zamjenik Vela. 
Državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop, podvukao je uspostavu koordiniranog sustava Domovinske sigurnosti kao jedan od prioriteta Vlade te se zahvalio svim dionicima koji daju doprinos  i potporu uspostavi sustava nacionalne sigurnosti, pri čemu civilna zaštita predstavlja iznimno bitan segment.  
2018_07_10_konferencija4.JPGChristos Stylianides, povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije pohvalio je napore Hrvatske i  korake koji su učinjeni na unaprjeđenju sustava civilne zaštite.  Osobito je istaknuo hrvatsku spremnost za pomoć i solidarnost koja 'ovu zemlji čini uistinu velikom'. 
Najvažnija poruka njegova obraćanja ipak se odnosi na nužnost zajedničkog djelovanja na razini Europske unije obzirom da pojedinačno države više nisu u stanju efikasno odgovoriti na ugroze, osobito povezane s klimatskim promjenama. „Trenutna stvarnost zahtjeva kolektivni odgovor. Nacionalni sustavi to ne mogu više nadomjestiti. Mi smo obitelj u kojoj svatko ima različite uloge, jednako važne za različita područja i jedan zajednički cilj: sačuvati naše područje, stanovništvo, okoliš, naše gradove, zemlje, naš zajednički dom, a taj dom je Europa. Klimatske promjene su na djelu i tu više ne pomaže ni najbolja priprema pojedinih zemalja. Zato treba zajednički odgovor Europske unije. Mi trebamo Europu koja nas štiti. Danas više nego ikada. U tom smislu idu prijedlozi unaprjeđenja sustava koje će pratiti i povećanje budžeta iz proračuna EU na 200 milijuna eura godišnje. Uz to, zajedničko djelovanje, nacionalna odgovornost i prevencija na lokalnom i regionalnom nivou trebali bi dati rezultate na unaprjeđenju mehanizama civilne zaštite“ zaključio je povjerenik Stylianides.   
Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović istaknuo je kvalitetu ljudskih resursa, obučenost i domoljublje kao glavne odrednice nacionalnog sustava zaštite. Podvukao je da nas vrijednost kulturnih dobara obvezuje da se o njima brinemo i štitimo ih od ugroze. Istaknuo je važnost primjene načela jedinstva i solidarnosti u borbi, ne samo protiv terorizma, već i svih ostalih oblika ugroze, kao što su požari s kojima imamo nedavnih iskustava.  Informirao je o uspostavi operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama i stožera za provedbu mjera sigurnosti u Zadru te podsjetio na jedinstveni projekt brige 2018_07_10_konferencija5.JPGo sigurnosti turista na kojem surađujemo sa slovačkim vatrogascima.  Naglasio je dalje kako je hrvatski pristup sveobuhvatan, ali je svakako dobro znati da postoje EU mehanizmi koji će efikasno odgovoriti i pomoći u izvanrednim okolnostima. Pozdravio je povećanje financiranja sustava civilne zaštite iz proračuna EU koji će za razdoblje 2018-2020 iznositi 200 milijuna eura (sa sadašnjih 50ak). Ciljevi Hrvatske, zaključio je, usmjereni su na nadgradnju nacionalnog sustava civilne zaštite te analizu i praćenje rizika, dakle prevenciju. 
Na panelu čija je tema bila „Šumski požari u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2017.“ sudjelovao je, uz župana Blaženka Bobana, predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera i državnog tajnika Jakopa i zamjenik gradonačelnika Vela, te su zajednički iznijeli iskustva s velikih požara na ovom području koji su 7 dana prijetili stanovništvu i imovini.
„Naš najveći uspjeh je što nismo imali ljudskih žrtava i što je materijalna šteta relativno mala. Sustav je možda u nekim stvarima manjkav, ali smo dali sve od sebe. Temeljem tog iskustva ove smo godine još bolje pripremljeni, zajedno sa susjednim gradovima i općinama obavili smo sanaciju opožarenog područja, što je najbolja mjera protupožarne zaštite. Pojačali smo našu vatrogasnu postrojbu novim vozilom i zaposlili još 30 vatrogasaca. Unaprijeđen je još čitav niz detalja u sustavu“ zaključio je zamjenik Vela.
Župan Boban je raspravu o požarima duhovito zaključio dobrim željama Vatrenima na predstojećoj polufinalnoj utakmici na svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Print

 
Press
Savjet mladih
Nacionalne manjine
Prevencija kriminaliteta
Temeljni akti Grada Splita
Proračun Grada Splita
Natječaji i oglasi
Prostorno planska dokumentacija
Planovi grada
Servisne informacije
Plan upravljanja gradskom jezgrom
Legalizacija
Error
 
 
footer
 
naslovnica mapa Weba